Together Against Cancer: Croatia

tta croatia slogan

(English below)

Ubrzajmo napredak – Europa zajedno protiv raka

srijeda, 29. svibnja 2024
od 09 do 13 sati
Novinarski dom, Perkovčeva ulica 2, 10 000 Zagreb

 

Europska organizacija za rak (European Cancer Organisation, ECO) održala je danas konferenciju u Zagrebu te predstavila svoj Manifest i novo Europsko izvješće o stanju raka za Hrvatsku kao dio kampanje "Time to Accelerate – Together Against Cancer“. Događaju su prisustvovali brojni političari, uključujući potpredsjednicu Europske komisije Dubravku Šuicu, koja je otvorila događaj, te brojne kandidate za Europski parlamenta i Hrvatskog sabora.

Collage Croatia

ECO-ovo izvješće za Hrvatsku istaknulo je da je stopa smrtnosti od raka u Hrvatskoj među najvišima u Europi te zahtjeva hitnu pozornost. Nadalje, izvješće poziva sve zemlje da podignu zakonsku dob za kupnju duhanskih proizvoda na 21 godinu, implementiraju programe zdravstvene pismenosti i izrade prikladniji okvir politike za rastuću incidenciju raka.

"Prevencija, rano otkrivanje i praćenje ishoda liječenja moraju ostati glavni prioriteti u novim mandatima europskih institucija i Hrvatskog sabora. Danas smo uspješno okupili donositelje odluka, akademsku i profesionalnu zajednicu te predstavnike bolesnika kako bismo zajedno unaprijedili skrb za oboljele od raka i ishode liječenja u Hrvatskoj te poduzeli konkretne korake," rekao je izvršni direktor ECO-a Mike Morrissey.

U uvodnom obraćanju, potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica naglasila je “Cilj Europske unije je potaknuti jednolik razvoj svih regija kako bi se povećao standard i time dodatno potaknulo ulaganje u zdravstvo, a Hrvatska je u tom segmentu na pravom putu kroz ulaganja u zdravstvo i prevenciju raka. Kako bi se preokrenuli negativni trendovi u pojavnosti raka, nužno je dodatno pojačati ulaganja u medicinske kadrove, povećati broj preventivnih pregleda te istovremeno dodatno kontinuirano podizati svijest građana o uspješnosti izlječenja ukoliko se pravovremeno otkrije rak. Europljani danas žive 10 godina dulje i mi moramo biti svjesni da naše zdrave navike i zdravstvena prevencija igraju veliku ulogu u tome.“

Tijekom panel diskusija, sudionici su istaknuli potrebu za odlučnijim koracima kako bi se zaustavio rastući broj oboljelih od raka te su pozvali na ozbiljniju raspravu o ključnim temama poput prevencije, probira i specifičnih izazova, kao što su nacionalni registar za prevenciju raka vrata maternice i centralizacija zdravstvenih podataka.

U prvoj panel raspravi, g. Mario Šekerija iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo istaknuo je kako nedavna analiza pokazuje značajne razlike u preživljenju od raka među četiri regije u Hrvatskoj (prema EUROSTAT-u). U Panonskoj Hrvatskoj, stope preživljenja za neke vrste raka, poput raka želuca, su najniže. Suprotno tome, Zagreb i Jadranska Hrvatska pokazuju bolje rezultate, posebno za rak dojke, gdje su stope preživljenja znatno bolje. Ove razlike djelomično su uzrokovane različitim pristupima prehrani i dostupnosti medicinske skrbi.

Druga panel rasprava bila je usmjerena na nacionalni registar za prevenciju raka vrata maternice i cijepljenje protiv HPV-a pri čemu je prim. Marija Posavec istaknula: „Kako bi poboljšali rezultate preventivnih programa u školskoj dobi, potrebna je direktna komunikacija liječnika školske medicine s roditeljima o potrebnim zdravstvenim intervencijama za pregled djeteta, probir i cijepljenje. Ovo bi najjednostavnije bilo provesti kroz sustav e-dnevnika ili e-građana“. Ovom prilikom prim. Tatjana Nemeth-Blažić po prvi puta je predstavila novi međunarodni projekt  “Unaprjeđenje primarne i sekundarne prevencije raka vrata maternice - Before time” zajedno s partnerima iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, HZJZ te ZJZ Zadarske županije. „Projekt je fokusiran na prevenciju raka maternice s dvije glavne aktivnosti - testiranje ciljane populacije žena u Zadarskoj županiji na HPV te unaprjeđenje edukativno-informativnih aktivnosti za promociju cijepljenja protiv HPV-a i ranog otkrivanja raka vrata maternice.“

Najnovije Europsko izvješće o pulsu raka za Hrvatsku ističe hitnu potrebu za rješavanjem visokih stopa incidencija raka. Više od 22% stanovništva su svakodnevni pušači, što prelazi prosjek EU-a, dok Hrvati s dijagnozom raka pluća imaju 10% šanse za petogodišnje preživljenje, što je 15% niže od europskog prosjeka. Hrvatska se suočava s izazovima u ovom području unatoč pokretanju programa probira raka pluća.

Programi probira raka u Hrvatskoj imaju svoje nedostatke, poput nepostojanja populacijskog probira raka vrata maternice, niske stope sudjelovanja u probiru raka debelog crijeva i nedostatka osoblja. Geografske razlike također utječu na pristup liječenju raka, naglašavajući hitnost intervencija za poboljšanje sustava skrbi za oboljele od raka u zemlji.

Zaključci doneseni s ovog događaja mogu se sažeti u dvije ključne poruke: borba protiv raka ne smije biti zanemarena u novim mandatima institucija EU-a, a Hrvatska ima prostora za napredak u unaprjeđenju zdravstvene zaštite građana bi dostigla europske standarde u skrbi za oboljele od raka. Pitanje ostaje: Može li Hrvatska to postići sama ili je vrijeme za širu suradnju kako bi se ispunili ciljevi u borbi protiv raka?

 

 

 

 

Time to Accelerate - Europe together against cancer

Wednesday, 29 May 2024
from 09:00 to 13:00
Journalist Home, Perkovčeva ulica 2, 10 000 Zagreb

In an effort to combat Europe’s escalating cancer crisis, on 29 May 2024 the European Cancer Organisation (ECO) hosted the "Time to Accelerate - Europe Together Against Cancer" event in Zagreb, launching a bold new Manifesto aimed at reducing cancer mortality and curbing smoking across the continent.The Cancer Pulse Report for Croatia, unveiled at the event, paints a concerning picture of the current state, noting that Croatia’s cancer mortality rates are among the highest in Europe due to gaps in prevention, screening, and inequalities in healthcare access.

Collage Croatia

The European Cancer Pulse highlights several urgent issues in Croatia:

  • Smoking Epidemic: With over 22% of Croatians smoking daily—well above the EU average—ECO's manifesto proposes pioneering measures like raising the tobacco sale age to 21 and banning sales to individuals born after 1 January 2012. This could spearhead a Europe-wide initiative aimed at creating a tobacco-free generation by 2040.
  • Screening Shortfalls: Despite being an early adopter of lung cancer screening, Croatia’s survival rates are below par. The manifesto calls for urgent action to expand comprehensive, population-based screening programmes for cervical and colorectal cancers, which currently lag significantly behind European standards.
  • Workforce Woes: The event highlighted the critical shortage of medical professionals and proposed strategies to bolster the health workforce through reduced bureaucracy, improved task sharing, and the integration of digital solutions to enhance care delivery.

Endorse the manifesto

Time to Accelerate is supported by over 140 prominent policymakers and organisations.

Join these leading voices using the short form below.

 

View More